Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam to ciasto, mega kruche i wypełnione po brzegi soczystymi jabłkami
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 91
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1742
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 38
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1589
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 91
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1742
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 38
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1589
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, mieszamy ze śmietaną i dodajemy do mąki Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne podsypujemy dodatkowo mąką. Oddzielamy 1/3 ciasta i wgniatamy do niej kakao, wkładamy do zamrażarki.
Formę 23x23 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wyklejamy spód i boki formy ciastem, posypujemy bułką tartą.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy do smaku cukrem, mieszamy z sypką galaretką i cynamonem. Wykładamy na ciasto. Polewamy roztopionym masłem.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie ciągle ucierając proszek budyniowy. Pianę wykładamy na jabłka.
Na wierzch ścieramy ciasto kakaowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na ok 50 - 60 minut. Po wystudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem.