Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Świąteczny piernik zdobiony gwiazdkami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8617
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 194
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 439
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8617
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 194
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 439
Składniki
Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Białka umieść w miseczce i schłodź w lodówce. Miękkie masło utrzyj dokładnie lub zmiksuj z cukrem, płynnym miodem (najlepiej naturalnym) oraz 3 żółtkami.
Mąkę przesiej razem z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Stopniowo dodawaj do słodkiej masy maślanej, nie przerywając ucierania.
Do gładkiej masy dodaj łyżeczkę przyprawy piernikowej, starannie wymieszaj. Łuskane orzechy (najlepiej włoskie) drobno posiekaj. Dodaj do ciasta razem z łyżką smażonej skórki pomarańczowej i dwoma łyżkami rumu.
Schłodzone białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie połącz drewnianą łyżką z przygotowanym ciastem piernikowym.
Przełóż ciasto do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz 70 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. W rondelku, w kąpieli wodnej, rozpuścić posiekaną czekoladę. Dodaj łyżkę rumu, wymieszaj. Upieczony i lekko przestudzony piernik wyjmij z formy i polej ciepłą polewą. Dowolnie ozdób.
Czas ok. 90 min; porcja – 360 kcal, cena 1,60 zł.Źródło: Świat kobiety