Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciacho na święta.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 121
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 77
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 121
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 77
Składniki
Wykonanie: Do rondelka wlać wodę, dodać miód, margarynę, cukier, wszystko rozpuścić na małym ogniu i chwilę podgotować aż rozpuści się cukier.
Następnie ostudzić, dodać mąkę, sodę oczyszczoną i miksować dodając po jednym żółtku. Wsypać przyprawę do piernika i wlać mleko. Na koniec ubić białka na sztywno i wszystko wymieszać razem łyżką. Wsypać rodzynki wcześniej sparzone wrzątkiem. Rodzynki możemy zastąpić orzechami włoskimi.
Dwie foremki keksowe o wymiarach 12x35 dobrze posmarować tłuszczem, posypać bułka tarta i wylać ciasto.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 70 stopni, włożyć ciasto, podkręcić temperaturę do 160 stopni i piec przez godzinę. Zawsze trzeba sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wystudzony piernik polać rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem 3 łyżek mleka, łyżeczki rumu i udekorować świątecznie. Najlepszy jest po trzech dniach od upieczenia. Placek najlepiej jest upiec tydzień przed świętami.