Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny, standardowy keks z mnóstwem kolorowych bakalii z dodatkiem rumu. Keks pieczemy tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia. Jest smaczny, aromatyczny i miękki. Zachęcam do wypróbowania.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 552
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 47
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 26
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 552
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 47
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 26
Składniki
Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Następnie dodać stopniowo po 1 żółtku, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz rum. Wszystko dokładnie dalej utrzeć. W międzyczasie z białek ubić pianę ze szczyptą soli. 1/3 piany dodać do ciasta, aby rozluźnić masę. Potem wrzucić obtoczone w mące bakalie i pozostałą pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. przez około 1 godz. do tzw. suchego patyczka. W razie potrzeby, gdy ciasto się mocno zarumieni, przykryć je papierem do pieczenia. Keks można przygotować kilka dni wcześniej, gdyż długo utrzymuje świeżość. Wystudzone ciasto udekorować według uznania. Smacznego!