Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Świąteczny indyk z rodzynkami"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 274
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 50
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 47
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 90
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 274
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 50
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 47
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 90
Składniki
Indyka opłucz starannie, osusz, natrzyj z zewnątrz i od środka solą. Odstaw do lodówki do następnego dnia.
Surową wątróbkę oczyść, posiekaj, przepuść przez maszynkę lub zmiksuj razem z namoczonymi w wodzie i odciśniętymi kajzerkami. Dodaj jajka, łyżkę oleju, rodzynki, płatki migdałów oraz łyżkę miodu. Starannie wymieszaj, dodając tyle bułki tartej, by powstała dość zwarta masa.
Nadzienie dopraw do smaku solą, gałką mu szkatołową oraz pieprzem. Odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie obierz i pozbaw gniazd nasiennych jabłka. Owoce pokrój na ćwiartki, włóż do środka tuszki. Dopełnij schłodzonym nadzieniem z wątróbek, rodzynek oraz migdałów. Farsz nałóż także do szyi indyka. Starannie pozszywaj wszystkie otwory bawełnianą nicią.
Indyka ułóż w brytfannie, polej rozpuszczonym masłem. Wstaw do piekarnika. Piecz 30 min w 180 st. Po tym czasie polej tuszkę piwem. Piecz jeszcze 3-3,5 godziny. Co pewien czas polewaj indyka powstającym sosem.
12 porcji, czas ok. 300 min; porcja – 390 kcal, cena 3,50 złŹródło: Świat kobiety