Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pełne aromatów, miękkie i bardzo smaczne. Wykonanie nie jest skomplikowane, ani czasochłonne. Warto się skusić i je wypróbować. Przy okazji składam wszystkim najlepsze życzenia zdrowych i szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 483
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 483
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka jajek ubić na sztywno. W oddzielnym naczyniu masło utrzeć mikserem z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku i nadal ucierać. Wlać olej i jeszcze chwilę ucierać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Później przy pomocy łopatki wmieszać ubite białka. Tak przygotowaną masę podzielić równo na trzy miseczki. Do pierwszej dodać wiórki kokosowe i ekstrakt waniliowy. Do drugiej kakao i jedną łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Do trzeciej dodać mak i ekstrakt waniliowy. W każdej miseczce wymieszać składniki. Na blaszkę nakładać jedną łyżkę masy po kolei z każdej miseczki. W następnym rzędzie zmieniać kolejność np masa makowa, kakaowa, kokosowa, a następnie kakaowa, kokosowa, makowa. Tak postępować aż wyczerpią się wszystkie składniki, a blaszka się zapełni. Na masę kakaową wyłożyć pozostałą cześć kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ewentualnych luk między kolejnymi porcjami masy nie wyrównywać. W trakcie pieczenia ciasto samo się zleje. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 st. C około 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Po całkowitym wystudzeniu polać lukrem.