Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Strudel z czerwoną kapustą"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 129
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1736
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 245
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 113
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 129
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1736
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 245
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 113
Składniki
Kapustę drobno poszatkuj. Cebulę pokrój w kostkę. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Orzeszki piniowe upraż na mocno rozgrzanej suchej patelni a następnie posiekaj.
W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Dodaj kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jabłko, goździki oraz kilka łyżek wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając, aż kapusta zmięknie (20-30 minut). Na koniec skrop kapustę octem winnym, dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Wystudź.
Na papierze do pieczenia połóż pierwszy kawałek ciasta filo. Posmaruj go masłem, używając pędzelka. Przykryj drugim kawałkiem ciasta, posmaruj masłem. W ten sam sposób postępuj z pozostałymi kawałkami ciasta.
Na ciasto wyłóż połowę kapusty, pozostawiając około 5 cm wolnego ciasta wzdłuż wszystkich boków. Posyp pokruszonym serem feta i orzeszkami (kilka łyżek odłóż do dekoracji). Przykryj pozostałą kapustą. Brzegi krótszych boków zawiń do środka i zwiń, formując roladę.
Ciasto wraz z papierem przełóż na blachę. Wierzch posmaruj pozostałym masłem. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
80 minut. Porcja: 300 kilokalorii
Do farszu z czerwonej kapusty możesz także dodać rodzynki lub suszoną żurawinę.Źródło: Świat i Ludzie