Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Strudel z bazylią i łososiem"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Przygotuj ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie, wlej 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiaj nożem, stopniowo dodając wodę z dodatkiem soli i octu.
Następnie rękoma szybko zagnieć gładkie i dość twarde ciasto. Podziel je na dwie równe części, każdą posmaruj olejem. Przykryj miseczkami odwróconymi do góry dnem i odstaw na ok. 30 minut.
Na płótnie posypanym mąką cienko rozwałkuj jedną porcję ciasta. Następnie rozciągnij je tak bardzo, jak to tylko możliwe, uważając, aby się nie porwało. Gruby brzeg odetnij, a rozciągnięte ciasto zostaw aby przeschło. W ten sam sposób przygotuj drugi placek.
Przygotuj farsz: łososia opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Lekko natrzyj pieprzem i solą. Zalej bulionem. Gotuj 5–7 minut. Rybę wyjmij, wystudź.
Masło stop, lekko przestudź, posmaruj nim placki, posyp je bułką tartą. Rozłóż na nich listki bazylii oraz kawałeczki łososia. Całość zwiń w rulony. Końce zawiń pod spód. Strudle posmaruj pozostałym olejem. Ułóż tzw. „szwem” do dołu na posmarowanej tłuszczem blasze i piecz 30–35 minut w temperaturze 200 st.Źródło: Tina