Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Strudel na sposób wiedeński"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 5805
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 132
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 298
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 5805
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 132
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 298
Składniki
Przygotuj ciasto: mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie. Wbij do niego jajko. Wlej olej i ocet. Dodaj sól. Następnie powoli dolewając wodę, zagniataj ciasto. Kiedy będzie gładkie, przykryj je miseczką odwróconą do góry dnem. Odstaw 30 minut.
Przygotuj nadzienie: jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki. Skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Gwiazdkę anyżu i korę cynamonu rozetrzyj w moździerzu na proszek. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż.
Czubkiem noża zeskrob rdzeń. Dodaj go do jabłek. Wsyp także roztarte przyprawy, posiekane orzechy oraz namoczone w ciepłej wodzie, osączone rodzynki. Dobrze wymieszaj.
Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki masła. Zrumień na nim bułkę tartą. Następnie domieszaj ją do jabłek. Nadzienie przypraw do smaku cukrem. Resztę masła stop.
Ciasto rozwałkuj. Palcami rozciągnij je na cieniuteńki placek.Posmaruj go 2/3 stopionego masła. Przykryj nadzieniem jabłkowym. Potem ostrożnie zwiń. Strudel ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj resztą masła. Piecz ok. 40 minut w temp. 220 st. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina