Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Strucla dyniowa z piernikiem"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 53
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 105
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 341
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 53
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 105
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 341
Składniki
Do nadzienia z jabłek i dyni doskonale pasują orzechy. Wybierz te, które lubisz. Pokrój je na kawałeczki i dodaj do nadzienia przed pieczeniem.
Obierz jabłka, wykrój gniazda nasienne i pokrój je w plastry. Pokrój dynię w kawałki i wymieszaj w misie z jabłkami. Dodaj cukier zwykły oraz waniliowy, rodzynki nasiąknięte rumem i połowę tartego piernika. Następnie wszystkie wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 3 mm. Podziel go na połowy. Z dłuższej strony każdej części odkrój pasek ciasta o szerokości ok. 2 cm. Środki placków posyp resztą piernika i równomiernie rozłóż przygotowane nadzienie. Krawędzie ciasta przełóż przez nadzienie i dociśnij. Wierzch obu strucli posmaruj rozbełtanym jajkiem. Na koniec wokół każdej strucli owiń pasek ciasta.
Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 45 minut. Poczekaj, aż strucle ostygną i pokrój je na mniejsze kawałki. Podawaj delikatnie posypane cynamonem. Czas przygotowania: 80 minut. Cena porcji: ok. 2,5 zł. Kalorie: porcja 176 kcal.Źródło: Na żywo