Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dużo pysznego ciasta przy niewielkim nakładzie pracy. Trzeba tylko pamiętać, że ciasto po upieczeniu jest twarde. Musi postać kilka godzin by zmiękło.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 114
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 75
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 114
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 75
Składniki
Cukier, miód i masło roztopić.Ostudzić. Do miski przesiać mąkę z kakao. Sodą rozpuścić w dwóch łyżkach mleka.Dodać resztę składników i zarobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części. Pierwszą ułożyć na dnie formy wyłożonej papierem (25/35 cm i piec 10 minut w tem. 180 stopni. W drugiej, takiej samej formie upiec drugie ciasto ale z masą orzechowo-miodową. Na patelni rozgrzać masło, dodać miód i wsypać orzechy. Smażyć 8 minut. Gorącą masę wylać na drugie surowe ciasto i piec 10 minut (koniecznie na papierze) bo przy wyjmowaniu się łamie. Z mleka odlać pół szklanki i rozrobić w nim obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozmieszane mąki i ugotować budyń.Przykryć folia i odstawić do wystudzenia. Utrzeć miękkie masło i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na końcu wkruszyć wafelki. Przełożyć ciasta.