Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śmietankowy tort z brzoskwiniami"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Składniki
Mąkę wraz z kakao przesiej do miseczki. Dodaj masło, 1/3 cukru oraz 1 jajko. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Brzoskwinie sparz, obierz. Pokrój na połówki i wyjmij pestki. Owoce zalej sokiem brzoskwiniowym, gotuj 2–3 minuty. Wyjmij 2 połówki brzoskwiń, pozostałe razem z sokiem zmiksuj na gładko. Wsyp kaszkę, masę wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Tortownicę wyłóż pergaminem. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzeg przygotowanej formy. Wstaw do lodówki.
Twaróg wymieszaj z mascarpone, resztą cukru i cukrem waniliowym. Wbij 4 jajka. Dosyp mąkę ziemniaczaną. Masę przełóż do wylepionej ciastem tortownicy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz ok. 65 minut. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia na wierzchu rozsmaruj masę brzoskwiniową. Gotowe ciasto wystudź. Śmietanę ubij. Odłożone brzoskwinie pokrój na kawałeczki. Sernik pokrój na porcje. Udekrouj rozetkami bitej śmietany i brzoskwiniami.
ok. 1 godziny i 45 minut. 1 porcja ok. 580 kcal.
Na wierzchu aksamitny mus, potem kremowa masa, a na spodzie warstwa czekoladowego ciasta. Ten sernik zachwyca bogactwem smaków.Źródło: Tina