Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śmietankowy torcik"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 219
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 514
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 14383
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 219
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 514
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 14383
Składniki
Czas przygotowania 70 minut. Cena porcji ok. 2,20 zł.
Wartość odżywcza porcji 610 kcal. Białko 10 g/Tłuszcz 34 g/Węglowodany 66 g.
Ścieramy skórkę z pomarańczy. Do miski wsypujemy cukier, wybijamy jajka, dodajemy skórkę i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy maślankę, mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy 25 minut w 180oC.
Namaczamy żelatynę. Z laski wanilii wydobywamy miąższ. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Cukier puder wsypujemy do serka mascarpone, miksujemy. Partiami dodajemy bitą śmietanę, delikatnie mieszamy.
Na koniec dodajemy miąższ wanilii i rozpuszczoną żelatynę, miksujemy. Krem wstawiamy na pół godziny do lodówki. 1/3 kremu mieszamy z dżemem i połową jagód.
Ostudzone ciasto przekrawamy na pół. Na jeden z płatów wykładamy biały krem i przykrywamy drugim. Wyrównujemy boki, aby były w miarę gładkie.
Kremem z jagodami smarujemy górę oraz boki tortu. Posypujemy resztą jagód. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.Źródło: Rewia