Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śliwkowy keks z płatkami kukurydzianymi"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1164
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1164
Składniki
Śliwki umyj, osusz, rozetnij i wyjmij pestki. Połowę masła utrzyj z 10 dag cukru i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, połącz ją masłem orzechowym i kolejno wbijanymi jajkami.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Porcjami domieszaj do ciasta. Wlej 75 ml mleka. Zmiksuj.
Foremkę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj połowę ciasta i przykryj połową śliwek. Następnie wyłóż resztę ciasta oraz pozostałe owoce. Keks wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 30 minut.
W tym czasie stop pozostałe masło. Dodaj 10 dag cukru i 2 łyżki mleka. Gotuj razem 5 minut na dużym płomieniu. Wsyp płatki, wymieszaj. Masę rozsmaruj na wierzchu ciasta. Keks piecz jeszcze ok. 20 minut. Gotowe ciasto studź w foremce 15 minut.
Potem przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Białą czekoladę stop. Oblej nią ciasto, formując dekoracyjne esy-floresy.
ok. 1 godziny i 15 minut, 1 porcja ok. 300 kcalŹródło: Tina