Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ślimaczki z półkruchego ciasta"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20245
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 158
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2174
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20245
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 158
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2174
Składniki
Ciasto: mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Przesiej do dużej miseczki. Dodaj cukier, cukier waniliowy, kwaśną śmietanę oraz margarynę pokrojoną wcześniej na małe kawałki.
Wbij jajka. Wlej aromat rumowy do ciast. zagnieć rękoma na gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie kleiło się do rąk, dosyp jeszcze odrobinę mąki.
Masę makową wymieszaj z powidłami. Przypraw do smaku mielonym cynamonem. Przygotowane ciasto podziel na 5 porcji. Kolejno kładź je na stolnicy lekko oprószonej mąką. Cienko rozwałkuj. Placki posmaruj przygotowanym nadzieniem makowo-śliwkowym. Potem ciasno zwiń. Rulony pokrój w plasterki.
Ślimaczki ułóż na blachach przykrytych pergaminem. Wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz po około 20 minut, aż ciastka ładnie się zrumienią.
Gotowe ślimaczki studź 10 minut na blasze, potem wraz z pergaminem przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw tak, aż wystygną. Zimne ciastka możesz udekorować paseczkami stopionej polewy czekoladowej.Źródło: Tina