Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowałam moczkę ale nie na głowach karpia tylko deserową. Moja rodzinka ją bardzo lubi. Najlepsza jest po dwóch dniach z lodówki.
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 253
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 44
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 32
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 80
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 253
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 44
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 32
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 80
Składniki
Zważyć 300 gram śliwek suszonych ( nie wędzone - powodują zgagę ).
Migdały zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut. Odcedzić migdały i zalać zimną wodą. Obrać migdały ze skórek i pokroić.
Łuskane orzechy włoskie pokroić dość grubo.
Przygotować dwadzieścia dekagramów rodzynek.
Przygotować piernik - ja miałam własnoręcznie upieczone.
Pierniki zmielić w maszynce lub gdy są twardsze zetrzeć na tarce.
Śliwki zalać wodą i gotować aż będą miękkie. Ugotowane śliwki ostudzić, wyjąć łyżką cedzakową i zmielić w maszynce. Z masła i mąki przygotować zasmażkę ( bez wody ). Do wywaru dodać zmielone śliwki, piernik, bakalie, cukier, zasmażkę i sok z cytryny. Całość wymieszać i chwilę gotować na małym ogniu, żeby składniki się połączyły.
Gotową moczkę wyłożyć na miskę i ozdobić migdałami. Moczka najlepiej smakuje gdy się przegryzie i jest schłodzona. Smacznego!