Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, mocno kawowy, przełamany kwasowością malin i słodyczą sera.
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 120
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 124
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 98
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22685
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 120
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 124
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 98
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22685
Składniki
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej a następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i kawę. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na ok 25 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
Upieczony biszkopt nasączamy kawą.
Galaretki rozpuszczamy w 350ml wrzątku i zalewamy nimi zamrożone maliny. Kiedy masa zacznie tężeć (musimy uważać, bo staje się to dość szybko) wykładamy na nasączony biszkopt i wyrównujemy.
Kawę oraz żelatynę zalewamy wrzątkiem , mieszamy do chwili rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia. Ser miksujemy z cukrem pudrem. Osobno ubijamy na sztywno śmietankę i delikatnie łączymy ją z serem. Na koniec dodajemy żelatynę z kawą i miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na maliny i pozostawiamy do stężenia.
Żelatynę zalewamy małą ilością zimnej wody (tylko do przykrycia) i pozostawiamy do napęcznienia. Wodę, cukier i kakao zagotowujemy. Dodajemy śmietankę, delikatnie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Całość przecedzamy przez sitko w celu pozbycia się ewentualnych grudek. Do bardzo gorącej polewy dodajemy żelatynę i mieszamy do czasu aż się dokładnie rozpuści. Studzimy do temperatury ok 35° i polewamy wierzch ciasta. Pozostawiamy do zastygnięcia.