Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Serowa kratka"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 450
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 450
Składniki
Do rondelka włóż Kasię, roztop. Gdy nieco przestygnie, wlej wodę, wymieszaj. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Do miski wbij jajka, wsyp cukier, utrzyj mikserem na puszystą, jasną masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dosypuj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodaj Kasię i wodę, zmiksuj, by ciasta dokładnie się połączyły.
Do miski włóż twaróg sernikowy, wsyp cukier, proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Miksuj tak długo, aż dokładnie się połączą.
Formę o wymiarach 22x28 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Do formy wlej masę kakaową, wierzch wyrównaj łyżką. Masę serową przełóż do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka ze ściętym rogiem. Na ciasto w formie wyciśnij wzdłuż i w poprzek pasy z masy serowej tworząc kratkę. Odczekaj chwilę.
Miejsca, w których masa serowa się zapadła (bo jest cięższa od masy czekoladowej) wypełnij ponownie paskiem sera, by ciasto czekoladowe jej nie zalało. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw formę z ciastem, piecz ok. 40 min. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Rada: Masę serową można też nakładać łyżką do lodów – wówczas powstaną fale. Do masy serowej można dodać kilka kropli aromatu waniliowego lub cukier z prawdziwą wanilią.Źródło: Świat i Ludzie