Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piekę akurat to ciasto przy każdej większej okazji. Mam tu na myśli urodziny czy imieniny. Znika w mgnieniu oka. Tym co przemawia za tym wypiekiem jest z jednej strony jego prostota, jak i efektywność. Seromakowiec z galaretką to wypiek bardzo smaczny. Galaretka nadaje ciastu niezwykłego smaku. Wypiek dłużej pozostaje świeży.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27497
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 176
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 203
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1253
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27497
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 176
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 203
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1253
Składniki
Ciasto kruche: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. Masa serowa: Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do masy. Miksujemy. Dodajemy zmielony ser. Miksujemy. Dodajemy budyń. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej. Masa makowa: Mleko zagotowujemy z miodem. Zalewamy mlekiem mak. Czekamy około 30 minut, aż mak napęcznieje. Rodzynki namaczamy we wrzącej wodzie. Przez 15 minut. Odsączymy z wody. Obsypujemy mąką. Dodajemy do masy makowej. Mieszamy. Dodajemy zmielone orzechy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy makowej. Ciasto kruche rozwałkowujemy na wielkość tortownicy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciastem wylepiamy dno i boki tortownicy. Na cieście układamy masę makową. Na masie makowej układamy masę serową. Ciasto pieczemy około 100 minut w 180 stopniach. Studzimy. Galaretka: We wrzącej wodzie rozpuszczamy dwie galaretki. Odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretką ozdabiamy wierzch ciasta.
Zapraszam na mojego bloga !