Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Serniki na rodzinne uroczystości"
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 161
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 313
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1083
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1527
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 161
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 313
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1083
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1527
Składniki
Sery, cukier i jajka mieszam trzepaczką i dzielę na dwie części. Jedną łączę z budyniem czekoladowym i kakao. Do drugiej dodaję budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną i esencję waniliową.
Na środek tortownicy (używam ceramicznej o średnicy 25 cm, metalową trzeba wyłożyć papierem do pieczenia) wylewam dwie łyżki masy czekoladowej, a na jej środek dwie łyżki waniliowej i tak robię, aż zużyję obie masy.
Piekę zebrę 10 min w temp. 180°C (na dno piekarnika stawiam blachę z wodą), przykrywam sernik folią aluminiową i piekę go 60 min w temp. 160°C. Studzę ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Potem wkładam do lodówki na noc.
Robię polewę: podgrzewam tłuszcz z wodą i cukrem pudrem. Zdejmuję z ognia, mieszam z kakao. Tężejącą polewę rozprowadzam na serniku.
90 min, porcja 270 kcal, koszt porcji 1,50 zł, przepis na 16 porcji.Źródło: Kobieta i życie