Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik z wiśniami"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 152
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 307
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 152
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 307
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Składniki
Wiśnie rozmroź, osącz z soku, skrop sokiem z pomarańczy i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Wsyp 20 dag cukru. Podgrzewaj, aż owoce znów puszczą sok. Zmniejsz ogień, podgrzewaj, aż sok odparuje. Odłóż, by ostygły. Herbatniki pokrusz, wymieszaj z masłem i miodem. Masą wyłóż formę.
Twaróg zmiel. Jajka utrzyj z resztą cukru pudru, mąką, śmietaną i skórką pomarańczową. Utrzyj z twarogiem dodawanym małymi porcjami. Delikatnie wymieszaj z zimnymi wiśniami. Nałóż do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC, piecz ok. 40 minut. Ostudź.
Zimny sernik wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem polej karmelem.
Ale prosty karmel
łyżki cukru wrzuć na suchą patelnię, podgrzej bez mieszania. Gdy ściemnieje, zalej 4 łyżkami wody i wymieszaj.Źródło: Naj