Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27471
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1202
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27471
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1202
Składniki
Do miski dać: połowę masła/margaryny, aromat waniliowy, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka, proszek do pieczenia, kakao. Zagnieść ciasto, jeżeli będzie się kleić - dodać mąki.
Ciasto podzielić na 2 części, jedną wyłożyć spód w wysmarowanej tortownicy, drugą odłożyć.
pozostałą połowę masła/margaryny rozpuścić i odstawić do wystygnięcia.
1 szklankę cukru i 4 jajka utrzeć mikserem na puszystą pianę, dodawać po łyżce twarogu i ucierać na niskich obrotach.
Do masy serowej wlewać po trosze ostudzone masło/margarynę, mieszać łyżką, na końcu dodać aromat cytrynowy, budyń w proszku i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
Dodać rodzynki i wymieszać. (można także dodać: orzechy, migdały w płatkach, wiórki kokosowe, skórkę startą z cytryny, kandyzowane owoce - co kto lubi)
Masę serową wylać na wyłożony spód.
Z pozostałego ciasta zrobić kruszonkę na masie serowej.
Piec w ok. 180st. przynajmniej 60 minut.
Ciasto wyciągnąć z tortownicy dopiero, gdy będzie całkowicie wystudzone.