Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do sernika zabierałam się jak do przysłowiowego „jeża”. Zawsze wydawało mi się, że jest to ciasto niesłychanie skomplikowane i trudne w wykonaniu, gdzie wystarczy minimalny błąd i jest klapa. Być może przez te obawy przy pieczeniu, jak rzadko kiedy, używałam wagi i wszystko robiłam przy z dbałością o najmniejsze szczegóły. Przeanalizowanie kilku przepisów i rady od mamy, która piecze najlepszy sernik na świecie, zaowocowały sukcesem. Pysznym, puszystym sernikiem z dobrze zbilansowanym smakiem kwaśnym i słodkim. Posiekane orzechy zanurzone w karmelu miło chrupią i wprowadzają dodatkową słodycz do masy sernikowej.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27494
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 176
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 202
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1250
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27494
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 176
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 202
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1250
Składniki
Orzechy zmiksować na mąkę. Dodać do orzechów cukier, sól i mąkę, wymieszać. Dodać zimne masło i ucierać aż do uzyskania konsystencji okruchów chleba. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć spód formy. Nagrzać piekarnik na 180C. W tym czasie utrzeć ser jeśli robimy z kostek twarogu. Spód ciasta nakłuć widelcem i piec przez 20 minut. Oddzielić żółtka od białek. W misce miksera utrzeć na gładką pastę miód i żółtka jajek. Dodać śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Dodawać powoli zmielony twaróg aż wmiesza się w masę jajeczno-miodową. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Wmieszać delikatnie ubite białka do masy serowej. Masę sernikową wyłożyć na podpieczony spód. Sernik włożyć do piekarnika na 15 minut. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150C i piec przez 110 minut. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia, nie wyciągać.
Gdy sernik wystygnie przygotować masę orzechową. Do rondelka wsypać posiekane orzechy, cukier i wodę. Wymieszać i dodać śmietankę. Odparować wodę ciągle mieszając aż do momentu gdy cukier się skarmelizuje, około 20 minut. Przełożyć orzechy z karmelem na wierzch sernika Poczekać aż wystygnie.
uwagi: do piekarnika przy pieczeniu sernika należy włożyć na sam dół blachę zalaną gorącą wodą.