Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik z makiem pod biszkoptem"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 20
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 205
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 181
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 20
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 205
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 181
Składniki
Ser zmiel trzykrotnie. 5 jajek rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 5 łyżkami cukru oraz masłem. Dodaj ser, połowę mąki ziemniaczanej, odrobinę olejku i ubite na sztywno białka.
Dużą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj na przemian masę serową i masę makową. Nie wyrównuj powierzchni.
Na biszkopt rozbij pozostałe 5 jajek. Żółtka utrzyj z resztą cukru i łyżką octu. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Połącz z żółtkami. Dodaj łyżkę oleju, mąkę pszenną, resztę mąki ziemniaczanej oraz proszek do pieczenia, wymieszaj.
Biszkopt wylej na ser z makiem. Piecz około 60 min w temp. 170 st. Po wyjęciu, przestudź. Przygotuj polewę. Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, stopniowo dosypuj galaretkę w proszku (nieco więcej niż pół opakowania). Masą posmaruj wierzch i boki wystudzonego ciasta. Dowolnie ozdób.Źródło: Świat kobiety