Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik z kawałkami czekolady"
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 21
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 123
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 103
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 96
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 21
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 123
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 103
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 96
Składniki
Herbatniki drobniutko pokruszyć. Masło stopić, wymieszać z 20 dag cukru i okruszkami ciastek. Blachę o wymiarach 34x38 cm posmarować tłuszczem. Spód wylepić przygotowaną masą. Mocno docisnąć dłonią. Śmietanę ubić na sztywno, odstawić w chłodne miejsce.
Jajka wbić do dużej miski. Ubijać 5 minut. Podczas ubijania wsypać pozostały cukier, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, dodawać porcjami twaróg i mąkę. Masę serową delikatnie wymieszać z bitą śmietaną oraz kawałeczkami czekolady. Rozsmarować na spodzie z ciasteczek.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Po około 40 minutach pieczenia sernik warto przykryć kawałkiem pergaminu albo folii aluminiowej, aby wierzch się nie przypalił. Ciasto wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Pokroić na porcje. Serwować np. z bitą śmietaną, sosem malinowym (przepis podajemy na str. 26).
Czas przygotowania około 105 minut.Źródło: Życie na gorąco