Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik z białą czekoladą"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Składniki
Herbatniki mielę, łączę je z rozpuszczonym ciepłym masłem i rozkładam na dnie blachy (28 x 24 cm), dobrze dociskam. Wstawiam do lodówki na ok. 30 min.
Białą czekoladę kruszę, podgrzewam ze śmietanką, aż się rozpuści. Studzę.
Ser w kostce miksuję, ucieram z drugim serem, dodaję oba cukry, czekoladę (rozpuszczoną). Ubijając, dodaję po jednym jajku (masa jest dość rzadka). Wylewam masę na spód z ciastek. Piekę 70-80 min w temp. 170°C. Uchylam drzwiczki piekarnika i studzę sernik. Zimny wstawiam do lodówki na ok. 4 godz. Polewam czekoladą rozpuszczoną z olejem w kąpieli wodnej.
110 min, porcja 310 kcal, koszt porcji ok. 2,40 zł, krzepis na 16–18 porcji.Źródło: Kobieta i życie