Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik z bakaliami w kajmaku"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 30
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 41
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 43
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 30
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 41
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 43
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 39
Składniki
ok. 65 minut.
Rodzynki zalać 75 ml rumu, odstawić, aby spęczniały. W malakserze rozdrobić pierniczki i 5 dag orzechów. W garnku stopić 10 dag masła. Przestudzić je i wymieszać z pokruszonymi piernikami i orzechami. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Spód formy wylepić przygotowaną masą, dobrze docisnąć. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Twaróg wymieszać z 7,5 dag cukru, jajkami i mąką ziemniaczaną. Przyprawić mielonymi goździkami, gałką muszkatołową i cynamonem. Wmieszać 10 dag rodzynek w rumie. Wyłożyć na piernikowy spód. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35 minut. Wystudzić.
Resztę cukru stopić w garnku. Wymieszać z resztą masła, rumem i śmietaną. Zmniejszyć płomień, podgrzewać 15 minut. Pozostałe orzechy grubo posiekać i z rodzynkami dodać do przygotowanego kajmaku. Sernik pokroić, podawać z bakaliami w kajmaku.Źródło: Życie na gorąco