Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudziły Wam się tradycyjne serniki? Skorzystajcie z tego przepisu! Dodatek pasty pistacjowej do masy nada jej niepowtarzalnego smaku! Sernik wyjdzie aksamitnie kremowy, delikatny, zwarty i zyska piękny pistacjowy kolor. Przepis nie należy do skomplikowanych, dlatego poradzą sobie z nim nawet amatorzy.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Przygotuj najpierw spód. Ciastka rozdrobnij na konsystencję suchego piasku. Możesz to zrobić z pomocą blendera albo przekładając ciastka do torebki strunowej i rozbijając je tłuczkiem. Rozpuść masło w rondelku i połącz składniki. Masa powinna być lekko mokra. Wyłóż ją na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociśnij mocno szpatułką albo łyżką, aby masa równomiernie była rozłożona w formie. Przełóż całość do lodówki na minimum 20 minut.
W tym czasie zrób masę sernikową z pistacjami. Zmielony twaróg przełóż do miski, dodaj mascarpone i gotową pastę pistacjową. Przelej też mleko skondensowane. Wszystkie składniki zmiksuj krótko. Na koniec wmieszaj mąkę ziemniaczaną.
Jajka delikatnie zmiksuj, aby żółtka i białka się połączyły. Mieszając masę na małych obrotach, dodawaj je stopniowo do masy sernikowej.
Pistacje posiekaj drobno, wmieszaj delikatnie do ciasta. Przełóż na schłodzony spód.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę. Wystudź przy lekko otwartych drzwiczkach.