Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik miodowy"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Składniki
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, połowę masła, 7 dag cukru i 1 jajko. Szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią i odłóż na około 30 min do lodówki.
Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy na tartę. Spód gęsto ponakłuwaj widelcem. Ponownie odstaw do lodówki.
W tym czasie zmiksuj resztę masła i cukru. Dodaj zmielony lub przeciśnięty przez praskę twaróg, miód oraz 3 żółtka, a także wydrążone z laski wanilii ziarenka. Białka ubij na sztywno.
Ubitą pianę wmieszaj delikatnie do masy serowej. Wyłóż na schłodzony surowy spód z kruchego ciasta. Wierzch sernika posyp płatkami migdałowymi. Brązowy cukier wymieszaj z cynamonem. Wysyp na migdały. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz 45 min.
Czas ok. 60 min; porcja – 380 kcal, cena 1,70 zł.
Aby sernik upiekł się równomiernie i nie popękał, musisz zapewnić odpowiednią wilgotność w piekarniku. W tym celu na niższej półce (pod sernikiem) ustaw naczynie żaroodporne z wodą.Źródło: Świat kobiety