Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli jesteś wielbicielem nowatorskich przepisów cukierniczych, ten sernik marchewkowy z pewnością bardzo cię ucieszy. Wprowadzenie marchewki do tradycyjnej receptury sernika nie tylko dodaje mu ciekawego smaku, ale również czyni ciasto wilgotniejszym i bardziej puszystym. Słodka nuta marchewki świetnie współgra z aksamitną konsystencją sera oraz aromatem wanilii i cynamonu.
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 31
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 42
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 47
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 42
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 31
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 42
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 47
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 42
Składniki
W misce wymieszaj pokruszone na piasek herbatniki i wymieszaj je z rozpuszczonym masłem. Powstałą mieszanką wyłóż dno tortownicy lub okrągłej formy (ok. 23 cm) wysmarowanej masłem. Wstaw do pieca na 6-8 minut i piecz w temperaturze 180°C, po czym wyjmij do ostudzenia.
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sernika wyjmij z lodówki około 2 godziny przed przystąpieniem do pracy, by osiągnęły temperaturę pokojową. W dużej misce utrzyj ser i cukry na gładką masę. Następnie dodawaj po jednym jajku i ubijaj mikserem na niskich obrotach. Dodaj śmietanę, mąkę kukurydzianą, wanilię, sok z cytryny, cynamon, startą na jarzynowej tarce marchewkę i wszystko dobrze wymieszaj łyżką. Wylej serową masę na podpieczony spód i wyrównaj. Tortownicę owiń szczelnie folią aluminiową i wstaw do większej blaszki, do której dolejesz około 200-300 ml wody. Wstaw obie foremki do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 60-70 minut.
Sernik marchewkowy studź przy uchylonych drzwiczkach, a gdy całkowicie wystygnie, odepnij boki tortownicy i wstaw do schłodzenia do lodówki. Sernik podawaj samodzielnie, udekoruj toffi bądź rozpuszczoną czekoladą.