Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik krakowski"
Polecam.
Odsłon: 149
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 39
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 490
Polecam.
Odsłon: 149
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 39
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 490
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne masło, 1 jajko oraz 5 łyżek cukru. Szybko zagnieć ciasto, odstaw do schłodzenia.
Odłóż 1/3 porcji ciasta. Resztę rozwałkuj na placek o grubości ok. 1,5 cm. Wylep nim spód oraz boki prostokątnej formy do pieczenia.
Ser (trzykrotnie mielony) zmiksuj z pozostałym cukrem, 4 żółtkami, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym na gładką masę. Połącz delikatnie z pianą z 4 białek. Dodaj rodzynki. Masę rozłóż na cieście.
Z pozostałego schłodzonego ciasta uformuj cienkie wałeczki, ułóż z nich dekoracyjną kratkę na wierzchu sernika. Posmaruj ją roztrzepanym białkiem. Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut w temp. 180 st. Wystudź. Polej przygotowanym wg przepisu lukrem.
Czas ok. 120 min; porcja – 480 kcal, cena 1,40 zł.
Do sernika, zamiast rodzynek, dodaj kandyzowaną żurawinę. Zasyp 1 kg owoców 3/4 kg cukru, odstaw na kilka godzin, a potem zalej 1/2 szklanki wody i gotuj 5 min. Odcedzone owoce rozłóż na blasze, susz kilka godzin w 40-50 st.Źródło: Świat kobiety