Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik japoński to zdecydowanie inny sernik niż te, które znamy w Polsce. Jest on bardzo puszysty, ale zawiera bardzo mało sera, i to takiego kremowego, kanapkowego. Warty wypróbowania z całą pewnością :) U mnie forma ma 17 cm średnicy.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 570
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 73
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 33
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 337
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 570
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 73
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 33
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 337
Składniki
Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy jej dno papierem do pieczenia. Boki również wykładamy papierem formując wysokie brzegi. Sernik będziemy piekli w kąpieli wodnej, dlatego należy dno formy dokładnie zabezpieczyć folią aluminiową, tak aby do formy nie dostała się woda.
Serek i mleko przekładamy do rondelka, podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy - ciągle mieszamy. Dodajemy masło i mieszamy aż do jego rozpuszczenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i odkładamy do lekkiego przestudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy przez minutę, po czym dodajemy do nich masę serową, dokładnie mieszamy. Mąki przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy. Mieszamy szpatułką do połączenia składników. Białka ubijamy z cukrem na sztywną i lśniącą pianę. Delikatnie łączymy z masą serową i przekładamy do formy.
Tortownicę umieszczamy w większej formie wypełnionej gorącą wodą (do 2-3 cm wysokości tortownicy). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy przez 80 minut.
Sernik wyciągamy z kąpieli wodne i pozostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu sernik nam trochę opadnie, ale i tak powinien pozostać wysoki, a dzięki kąpieli wodnej będzie bardzo puszysty.