Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik czekoladowy"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 514
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 265
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 514
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 265
Składniki
Herbatniki zmiel blenderem na proszek, dodaj roztopione masło, wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylep masą ciasteczkową. Wstaw do lodówki na ok. 30 min. Do miski wrzuć połamane na kawałki obie czekolady i roztop w kąpieli wodnej. Lekko przestudź.
Do miski włóż ser, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy, kakao i śmietankę, zmiksuj. Następnie do masy dodawaj po jednym jajku. Na koniec powoli, wciąż ucierając, wlej rozpuszczoną czekoladę. Miksuj jeszcze chwilę. Masę przelej do tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, po 10 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze ok. 40 minut. Gdy wystygnie, wstaw do lodówki.
Pozostałą czekoladę oraz śmietankę rozpuść w kąpieli wodnej. Wystudzoną polewą posmaruj wierzch sernika.
(bez czasu oczekiwania): 35 minut Porcja: 490 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie