Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik cytrynowy"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Składniki
Mąkę przesiej, dodaj miękkie masło i cukier. Posiekaj masło wraz z mąką. Wsyp kakao, wbij żółtko i dodaj szczyptę soli. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dół i boki wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz je ok. 12 minut w temperaturze 200° C.
Przygotuj masę. Jajka rozbij, żółtka utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny. Masę przełóż do miski, dodaj twaróg, masło, skórkę otartą z cytryny. Wymieszaj. Dodaj mąkę i pianę ubitą z białek. Wszystkie połącz. Masę wyłóż na ciasto i piecz całość ok. godziny w temperaturze 180° C. Limonkę sparz, pokrój w cienkie plasterki i ułóż na wystudzonym cieście. Udekoruj je też miętą. Przygotuj galaretkę. Gdy stężeje, wylej na sernik.
Czas przygotowania: 90 minut
Cena porcji: ok. 6 zł Kalorie: porcja 240 kcalŹródło: Na żywo