Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
…czyli ciasto czekoladowe z marcepanową szarotką.
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 58
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1551
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 61
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 58
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1551
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 61
Składniki
Czekoladę /100 g/ rozpuszczam w kąpieli wodnej. Odstawiam do przestudzenia. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Formę do pieczenie natłuszczam delikatnie. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję cukier, ekstrakt i żółtka jaj. Ucieram. Dodaję przestudzoną czekoladę i miksuję dalej. Migdały siekam i mieszam z masą czekoladową. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łyżką mieszam z masą czekoladową. Przekładam do formy. Piekę 30-35 minut. Upieczone ciasto odstawiam do całkowitego przestudzenia.
Z masy marcepanowej formuję szarotkę. Odstawiam na bok. Czekoladę /100 g/ roztapiam w kąpieli wodnej. Smaruję nią wierzch przestudzonego ciasta. Płaską, wypukłą stroną łyżki formuję delikatne kolce /dotykam i odrywam szybko rękę/. Układam szarotkę. Posypuję ja wiórkami kokosowymi.