Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rozetkowy torcik z masą serową"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 378
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 378
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Składniki
Czas przygotowania: około 75 minut.
Ciasto rozwinąć, pozostawić w pokojowej temperaturze na ok. 10 minut. Potem płaty ciasta ułożyć jeden na drugim, cienko je rozwałkować na stolnicy lekko oprószonej mąką.
Wyciąć 3 kółka o śr. 26 cm.
Ułożyć je na spodach 3 tortownic wyłożonych pergaminem. Wierzch jednego placka posmarować żółtkiem wymieszanym z 1/2 łyżeczki wody. Placki wstawiać do piekarnika. Piec po 10--12 minut w 200°C. Wystudzić.
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Twaróg wymieszać z mascarpone, sokiem i skórką cytrynową, cukrem i cukrem wanilinowym. Placek posmarowany żółtkiem pociąć na 12 trójkątów. Pozostałe placki posmarować konfiturą.
Przełożyć przygotowanym kremem cytrynowym. Na wierzchu ułożyć rozetę z trójkątów francuskiego ciasta. Przed podaniem torcik suto oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco