Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Roladki z kremem truskawkowym"
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 76
Polecam.
Odsłon: 90
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 30
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 114
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 76
Polecam.
Odsłon: 90
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 30
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 114
Składniki
ok. 50 minut
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy żółtkowej. Małymi porcjami dosypywać mąkę. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Rozsmarować je na spodzie dużej blachy wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 10 minut.
Biszkopt od razu przełożyć na ściereczkę, usunąć pergamin. Ciasto pokroić na trzy paski. Każdy ułożyć na osobnej ściereczce i razem z nią ciasno zwinąć w rulon. Rulony odłożyć do wystudzenia.
Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Truskawki zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym. Mus przetrzeć przez sitko, wymieszać z sokiem z cytryny. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Ostrożnie wymieszać ją z musem truskawkowym, odstawić w chłodne miejsce. Śmietanę ubić na sztywno. Czekoladę drobno posiekać, dodać do tężejącej masy truskawkowej. Domieszać też bitą śmietanę.
Paski ciasta rozwinąć, posmarować kremem. Zrolować, włożyć do lodówki na 2 godziny. Potem każdy rulon pokroić na 4 kawałki. Oprószyć cukrem pudrem. Ozdobić np. rozetkami bitej śmietany.
Jak zrobić efektowne „oczko”rolady? Biszkopt smarujemy kremem, zostawiając cienki pasek na kra wędzi blatu. Układamy na nim słupek z twardej marmolady. Utworzy ona „oczko” rolady.Źródło: Życie na gorąco