Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada ziemniaczana z gruszkami"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 47
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5360
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 416
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 83
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 47
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5360
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 416
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 83
Składniki
Przesiej mąkę do misy, na środku zrób dołeczek i wkrusz drożdże. Posyp je cukrem, zalej letnim mlekiem i odstaw, aby powstał zaczyn. Następnie dodaj przeciśnięte ziemniaki, 8 dag roztopionego masła, jajko, szczyptę soli i zagnieć ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce na 40 minut.
Wyrośnięte ciasto zagnieć i rozwałkuj na placek o grubości około 4 mm. Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne. Pokrój je w plastry, posyp cukrem wanilinowym, cynamonowym, połową migdałów i pokrojonymi morelami. Polej usmażoną na złoto bułką tartą z 1/2 masła na nadzienie.
Ciasto posmaruj pozostałym stopionym masłem i rozłóż na nim nadzienie gruszkowe. Zwiń, mocno dociśnij końce i przenieś na blachę, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp pozostałymi migdałami.
Piecz roladę 20 minut w nagrzanym piekarniku, w 180°C, następnie obniż temperaturę do 160°C i dopiecz 20 min. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną.
(bez czasu oczekiwania): 70 minut, Porcja: 298 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie