Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka, łatwa rolada z mrożonych truskawek, które doskonale zastępują te świeże.
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1624
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1624
Składniki
Białka z solą ubiłem na sztywną masę, następnie dodałem cukier. Powoli mieszałem dodając mąkę, proszek i żółtka. Blachę (40x35) wyłożyłem papierem do pieczenia, rozsmarowałem masę na całej powierzchni (brzegi są grubsze ponieważ wysychają podczas pieczenia). Piekłem w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
Upieczoną roladę można zrolować w ściereczkę do ostudzenia. Jeżeli ciasto jest zbyt suche - sztywne można je delikatnie nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Truskawki wrzuciłem do rondelka (miałem mrożone) i dusiłem aż zaczęły się rozpadać (można delikatnie podlać wodą). W chwili gdy owoce delikatnie gęstniały wsypałem galaretkę, wymieszałem i zostawiłem do ostygnięcia.
Gdy owoce przestygły i galaretka zaczęła je wiązać, posmarowałem ciasto, zrolowałem i wstawiłem do lodówki.
Czekoladę połamałem, dodałem łyżkę masła i łyżkę mleka a następnie całość rozpuściłem w kąpieli wodnej.
Rozpuszczoną polewą polałem schłodzone ciasto i delikatnie posypałem makiem.