Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada z kremem czekoladowym"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 125
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 188
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 66
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 125
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 188
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 66
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Składniki
Do przesianej mąki pszennej dodaj mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj sól i ubij mikserem na sztywną pianę. Pod koniec, łyżka po łyżce, dosypując cukier. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Na koniec stopniowo wsyp suche , całość delikatnie wymieszaj łyżką.
Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz około 8 minut w temperaturze 180°C. Ściereczkę kuchenną posyp cukrem wanilinowym. Upieczone ciasto natychmiast przełóż na ściereczkę papierem do góry. Powoli zdejmij papier a ciasto ze ściereczką zwiń wzdłuż dłuższego boku. Wystudź.
Do miseczki włóż serek mascarpone oraz krem czekoladowy, zmiksuj. Banany obierz i skrop sokiem z cytryny. Ostudzoną roladę rozwiń i usuń ściereczkę. Ciasto posmaruj kremem czekoladowym i ułóż banany. Zwiń w rulon i włóż do lodówki.
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem, pod koniec dosypując cukier puder oraz śmietan-fix. Wierzch rolady tuż przed samym podaniem na stół posmaruj bitą śmietaną i udekoruj polewą czekoladową.
30 minut. Porcja: 330 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie