Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada wiśniowa"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 201
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 171
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 201
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 171
Składniki
Żółtka ubić z cukrem, białka ze szczyptą soli. Do żółtek stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć z białkami. Wylać na dno formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 30 minut w temp. 175°C. Po wyrośnięciu ciasto powinno mieć ok. 1 cm wysokości.
Śmietankę ubić. Połowę wymieszać z cukrem waniliowym, mascarpone i konfiturą (tak, by nie uszkodzić ładnych wiśni). Biszkopt posmarować kremem czekoladowym, a następnie nałożyć masę. Zwinąć w roladę. Resztą ubitej śmietanki obłożyć ciasto. Oprószyć kakao.
Bita śmietana dłużej się utrzyma na roladzie, jeżeli wymieszamy ją ze śmietan-fixem albo z serkiem mascarpone.Źródło: Twoje Imperium