Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1551
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 64
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1551
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 64
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z solą. Dod. stopniowo cukier, potem po 1 żółtku ciągle ubijając. Obie mąki przesiać z proszkiem do piecz.-dodać do ubitej masy jajecznej.-wymieszać delikatnie szpatułką. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do piecz. (ja użyłam o wymiarach 43 x28cm), wylać ciasto i wyrównać, posypać lekko cukrem ( ok 1 łyżeczka). Piec w 170*C przez 12 min. Od razu po wyjęciu wyjąć roladę, usunąć papier i przełożyć ciasto na lniany ręczniczek, posypać 1 łyżką cukru pudru i zwinąć. ( WZDŁUŻ DŁUŻSZEGO BOKU Z RĘCZNIKIEM!)-odstawić do wystygnięcia. KREM: Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Odlać wodę z puszki mleczka ( NIE będzie potrzebne!) Zmiksować wszystkie skład. oprócz wiórków a na koniec je dod. i wymieszać szpatułką.( MIKSOWAĆ TYLKO DO MOMENTU GDY SKŁAD. SIĘ POŁĄCZĄ). Roladę rozwinąć, usunąć ręcznik i na rozwiniętą roladę wyłożyć 2/3 kremu, rozsmarować, zwinąć. Resztę kremu rozsmarować na górze rolady, posypać górę ok 50g wiórków. Schłodzić przez min. 4 h...Przechowywać w lodówce. SMACZNEGO!!!