Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i kolorowe ciasto, przyjemne dla oka i podniebienia.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 237
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 535
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 237
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 535
Składniki
Ciasto marchewkowe:Marchewkę obrać ,utrzeć na tarce o małych otworach.Jajka:Żółtka oddzielić od białek.Mąkę wymieszać z proszkiem.Białka ubić na sztywno dodając stopniowo 16 dag cukru.Żółtka ubić ,wymieszać z ubitymi białkami ,dodać mąkę z proszkiem wymieszać na końcu dodać utartą marchewkę ,delikatnie wymieszać.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Blaszkę 25x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć ciasto, wstawić do piekarnika.Piec 20 min lub do suchego patyczka.
Gorące ciasto ułożyć na ściereczce,zwinąć w roladę.Wystudzić.
Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody.Gdy zakrzepnie pokroić w plastry.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody.Czekoladę rozkruszyć lub utrzeć na tarce o grubszych otworach.Gdy galaretka zaczyna krzepnąć ,śmietanę ubić na sztywno stopniowo dodając ser mascarpone i krzepnącą galaretkę,na końcu dodać czekoladę dokładnie wymieszać.
Rozwinąć roladę, ułożyć przygotowany krem.
Na kremie od brzegu umieścić pasek czerwonej galaretki.
Zwinąć , schłodzić , obsypać pozostałym cukrem wymieszanym z 2 łyżkami czekolady .