Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada makowa z nutą kokosową"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 932
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 170
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 91
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 612
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 932
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 170
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 91
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 612
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Ciasto: wiórki podpraż na patelni. Mąkę przesiej z proszkiem, wymieszaj z wiórkami i cukrem. Posiekaj z jajkiem, żółtkiem, masłem i śmietaną. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, schładzaj przez 30 minut.
Masa: 2 łyżki masła rozpuść i wymieszaj z wiórkami. Orzechy posiekaj. Masę makową delikatnie podgrzej na reszcie masła i połącz z resztą składników. Ostudź.
Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek. Rozsmaruj na nim masę i ostrożnie zwiń w roladę. Włóż do keksówki wyłożonej pergaminem, tak by brzeg ciasta był pod spodem. Piecz ok. 50 minut w 180°C. Udekoruj lukrem z cukru pudru i wrzątku, posyp bakaliami.Źródło: Naj