Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolada makowa z bakaliami"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2142
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 978
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 221
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20994
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2142
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 978
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 221
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20994
Składniki
Mleko lekko podgrzej. Dodaj 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Wkrusz drożdże i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, by zaczyn podwoił objętość. Stop masło i pszestudź. Mąkę pszenną przesiej do dużej miski.
Jajko oraz żółtko utrzyj na jasny krem z resztą cukru, dodaj do mąki. Dołóż wyrośnięty zaczyn, wlej przestudzone masło. Wyrób gładkie elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Masę makową przełóż do miski. Dodaj skórkę z cytryny, rodzynki i posiekane orzechy. Wymieszaj. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Rozsmaruj nadzienie, pozostawiając czyste brzegi.
Zwiń w rulon, zlep. Włóż do nasmarowanej tłuszczem okrągłej formy z kominem. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz 40 min w temp. 200 st.
Wersja z owocami
Masę z maku zastap mieszanką powideł i sparzonych, posiekanych owoców suszonych.Źródło: Tina