Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada kakaowa z kremem"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 195
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 195
Składniki
Czekoladę zetrzyj na tarce. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiej. Białka ubij na sztywno, pod koniec stopniowo wsypuj cukier. Nadal miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dołóż mąkę i czekoladę, delikatnie wymieszaj. Masę wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w temperaturze 180°C.
Brzoskwinie pokrój w kostkę. Gorące ciasto przykryj czystą ścierką, odwróć, zdejmij papier, zwiń w roladę ze ścierką. Wystudź. Śmietanę ubij z cukrem, zmiksuj z serkiem, wymieszaj z brzoskwiniami. Roladę rozwiń, posmaruj kremem, zwiń. Schładzaj 2 godziny, pokrój na plastry.
Czas: godzina (bez chłodzenia).
By uniknąć zakalca, trzeba przestrzegać kilku zasad: na ciasto mieszajmy zawsze w jednym kierunku i nie róbmy tego za długo. Unikajmy otwierania piekarnika podczas pieczenia ciasta – róbmy to dopiero, kiedy czas dobiega końca, przekłuwając ciasto patyczkiem – jeśli wyjmiemy suchy, to znaczy, że się upiekło.Źródło: Dobry Tydzień