Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 486
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 69
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 146
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 486
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 69
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 146
Składniki
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka i ponownie ubijaj przez chwilę. Ostrożnie wymieszaj przesianą mąkę i kakao. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz placek w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200° C przez ok. 15 minut. Gdy się upiecze, odstaw do schłodzenia.
Jeżyny przebierz i przełóż do miski (garść odłóż). Następnie rozgnieć je widelcem. Śmietanę ubij z cukrem wanilinowym na pianę. Dodaj rozgniecione jeżyny. Z upieczonego ciasta oderwij papier.
Połóż ciasto na czystym papierze do pieczenia. Łopatką do ciast rozsmaruj krem i za pomocą papieru zwiń ciasto w roladę. Wstaw do lodówki do stężenia. Potem wyjmij roladę z papieru i posyp jej powierzchnię kakao. Pod koniec udekoruj kleksem z bitej śmietany i całymi jeżynami.
Czas przygotowania: 45 minut. Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja ok. 268 kcalŹródło: Na żywo