Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada dyniowa z orzechami"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 44
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 424
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 44
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 424
Składniki
Obierz dynię i usuń nasiona. Zetrzyj na dużych oczkach i włóż do garnka. Zasyp cukrem i dolej 100 ml wody. Duś 15 minut do miękkości. Poczekaj, aż ostygnie i zmiksuj.
Ubij jajka z cukrem i miodem na pianę. Dodaj szczyptę soli i wmiksuj olej. Mąkę przesiej do misy i wymieszaj z przyprawą do piernika oraz sodą. Suchą mieszankę wmieszaj stopniowo do piany jajecznej. Pod koniec dołóż jeszcze przecier dyniowy.
Gotowe ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
Upieczone ciasto studź przez chwilę. Jeszcze ciepłe zwiń razem z papierem w roladę i poczekaj, aż zupełnie ostygnie.
Ubij w misie twaróg z serkiem śmietankowym, cukrem pudrem i śmietaną, aby powstał gęsty krem. Z ostudzonego placka zdejmij papier do pieczenia. Połóż ciasto na ściereczce i posmaruj większą częścią kremu (ok. 2/3).
Za pomocą ściereczki zwiń placek w roladę. Resztę kremu rozsmaruj na całej powierzchni rolady i obtocz ją orzeszkami. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Czas przygotowania: 70 minut. Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 342 kcalŹródło: Na żywo