Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada czekoladowa"
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9883
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 135
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 539
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 84
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9883
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 135
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 539
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 84
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 50 minut (bez chłodzenia)
Jajka wymieszać ze szczyptą soli i ubić 10 dag cukru i 1 cukrem wanilinowym na puszystą, jasnokremową masę. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsypywać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem pergaminowym blasze o wymiarach 32 x 39 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec ok. 10 minut.
Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Zdjąć papier, a ciasto wraz ze ściereczką ciasno zrolować. Odłożyć do wystudzenia.
Wiśnie osączyć z zalewy. Czekoladę zetrzeć na grube wiórki, trzymać w chłodnym miejscu. Ubić 40 dag śmietany z 2 torebkami cukru wanilinowego i zagęstnikiem. Biszkopt rozwinąć. Posmarować bitą śmietaną. Posypać wiśniami. Zrolować, wstawić na 2 godziny do lodówki.
Resztę śmietany ubić z ostatnim cukrem wanilinowym. Roladę pokroić na porcje. Udekorować porcjami bitej śmietany i wiórkami czekoladowymi.Źródło: Życie na gorąco