Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada biszkoptowa z owocowym nadzieniem"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1146
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 652
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 226
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1146
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 652
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 226
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 45 minut
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać ze szczyptą soli i ubić na sztywno, powoli dosypując 10 dag cukru. Pianę z białek połączyć z żółtkami. Mielone migdały oraz proszek budyniowy wymieszać z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodawać do masy jajecznej. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto rozsmarować na spodzie wyłożonej papierem pergaminowym blachy o wymiarach 30 x 38 cm. Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 10 minut.
Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ostrożnie usunąć pergamin, a ciasto wraz ze ściereczką zwinąć w roladę. W takiej postaci odstawić do całkowitego wystudzenia. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Wystudzoną galaretkę wymieszać z konfiturą i leśnymi owocami (poza sezonem można wziąć borówki amerykańskie). Odstawić na 10-15 minut, aby masa zaczęła tężeć.
Wówczas rozsmarować ją na rozwiniętym biszkopcie. Ciasto ponownie zwinąć. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Udekorować owocami i miętą.Źródło: Życie na gorąco